Новини

Д-р Виолета Пашова – токсикологът, на когото разчитаме от ухапване на змия до… отравяне с алкохол

D-r-Pashova-e1495691924618Повече от 30 години д-р Виолета Пашова помага на хора от цялата великотърновска област. Тя е и единственият токсиколог в региона и лекува пациенти както в болницата в Горна Оряховица, където работи, така и в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново. Специалността й – „Клинична токсикология“, е сред рядко срещаните. В лечебните заведения работят около 50 – 60 такива специалисти, които се занимават с отравянията, които могат да бъдат причинени от разнообразни отрови – от алкохол и медикаменти до бойни отровни вещества. На практика почти всичко, което ни заобикаля, може да доведе до интоксикация.

Д-р Виолета Пашова е родена в Сливен, където преди години са работили родителите й, които са от Търновския край, но по-късно се установяват в Горна Оряховица, където завършва средното си образование. След това записва медицина в Плевен и е от втория випуск на висшето училище.

„Можех да имам реализация в много други области, тъй като имах интерес към биологията, органичната химия, математиката, физиката. В семейството ми няма медици, но не съжалявам за този избор. А и токсикологията е изключително интересна специалност“, разказва д-р Пашова. Започва работа в болницата в Горна Оряховица на 1 декември 1981 г. След като придобива специалност „Вътрешни болести“, е насочена да лекува пациенти с остри отравяния. Тогава решава да специализира токсикология в УМБАЛСМ „Пирогов“ в София. Специалността е изключително сложна, тъй като обхваща много широк спектър на причинители на отравяния. Не са редки случаите, в които медицината е безсилна срещу тежките интоксикации на организма. Най-разпространени са отравянията с лекарства, приети случайно от деца или умишлено от възрастни, които се опитват по този начин да привлекат вниманието на околните върху себе си. Към подобни действия прибягват и психичноболни пациенти, които поглъщат по-високи дози от предписаните им. Често срещани отравяния, особено през пролетта, се наблюдават при работа със селскостопански препарати, които предизвикват много тежка патология. При токсиколога попадат и пациентите с ухапвания от змии, стършели, пчели и други насекоми. Един от най-малките пациенти на д-р Пашова е дете на 1 годинка, ухапано от пепелянка по ръката, докато си играе. За щастие, е докарано навреме в болницата, където му е поставен противозмийски серум и е спасено, както и ръчичката му. Самото поставяне на серума също крие рискове за здравето, тъй като може да доведе до сериозни алергични реакции.

ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ ЗАЧЕСТЯВАТ ТЕЖКИТЕ ОТРАВЯНИЯ С АЛКОХОЛ ПРИ ДЕЦА. И докато малчуганите посягат към алкохола от любопитство и незнание, то подрастващите опитват с интерес към концентратите и дори си забъркват коктейли с бира и твърд алкохол. Интоксикацията с храни и гъби също праща всяка година десетки пациенти в болниците. Отровните гъби са изключително опасни, тъй като тежките фалоидни отравяния имат т.нар. латентен период, при който отровата действа в организма, без да има клинична изява, и смъртността е много голяма. Преди няколко години в търновската болница за по-малко от месец имаше над 10 случая на пациенти, отровени с гъби. Тежките поражения, които причиняват тези гъби увреждат до такава степен черния дроб, че в някои случаи единственото решение е трансплантация, обяснява д-р Виолета Пашова.

За щастие, авариите и промишлените инциденти са сравнително редки. Последният такъв случай бе през 2011 г. в мандрата в град Елена, където бяха обгазени с амоняк 15 работници, а една жена почина. Причината за инцидента бе неправилна маневра на шофьор на камион, при която бе скъсана тръба на хладилната инсталация, което доведе до изтичане на амоняка.

„При подобна патология се изисква пациентите да бъдат лекувани от различни специалисти. Сам токсикологът не може да се справи, много често например се налага реанимация, животоспасяващи процедури по очистване на кръвта с изкуствен бъбрек, карбохемоперфузия“, обяснява д-р Пашова, която е убедена, че единствено работата в екип може да постигне най-добър резултат. Споделя, че и до днес помни първия си работен ден и страхопочанието към по-възрастните лекари, от които тя и колегите й са се учили и са били насърчавани от тях. С нея започват работа много млади лекари, с които се събирали и споделяли впечатленията си от професията, разказва 58-годишният специалист. За съжаление, млади колеги все по-рядко остават на работа в България, още по-малко в общинска болница. Към нейната специалност интерес и желаещи да работят като токсиколози има в местата, където съществуват клиники по токсикология – София, Варна, Плевен, Пловдив. В момента д-р Пашова работи към Спешна помощ в Горна Оряховица, а преди това дълги години е работила в интензивно терапевтично отделение на болницата в Горна Оряховица, което от няколко години не функционира. В практиката й като спешен медик все по-често се сблъсква с грубото отношение на пациентите към медиците. „Понякога ми се налага да убеждавам пациентите, че е добре да постъпят в болница, за да бъдат наблюдавани и лекувани, особено децата със сериозно заболяване, но често родители отказват. Търсят ни през нощта, звънят на Спешна помощ, а след това отказват лечение и се прибират у дома. Преди години не ми се налагаше да ги убеждавам и пациентите се доверяваха на лекарите“, споделя д-р Пашова. Въпреки трудностите все още работи с желание и обича професията си, която е нейното призвание.

Весела Байчева, в-к "Борба"