Новини

Между 350 и 400 пациенти годишно преминават през Отделението по инфекциозни болести в МБАЛ

20206096 1824505534241392 184204508 nОтделението по инфекциозни болести в МБАЛ "Свети Иван Рилски" в Горна Оряховица е пълно през летния сезон с пациенти. В момента 90 % от капацитета му е изпълен. Причината е високата заболеваемост от летни вирусни гастроентерити, обяснява д-р Дария Пулева, началник на отделението.

"Тези летни вирусни инфекции са с много къс инкубационен период и започват остро, с внезапно втрисане и много висока температура до 40 градуса, като при малките деца е възможен и фибрилен гърч, обяснява д-р Пулова. "Те протичат с повръщане и стомашно разстройство, с воднисти изпражнения, а понякога с кръв и слуз. Винаги в тези случаи трябва да се търси специализирана лекарска помощ и да не се практикува самолечение, особено при малките деца, защото за тях има опасност от дехидратация".

По думите на д-р Пулова, в този случай е по-важно оводняването на организма, отколкото лечението с антибиотици, които в повечето случаи се избягват. В края на август и началото на септември пък плъзват т.нар ротавирусни инфекции, които са още по-тежки. Според инфекционистите, те се характеризират с бърза дехидратация на организма, с висока температура, повръщане, често с обриви. При ротавирусите може да се стигне и до интоксикация на организма, която се проявява във вялост, слабост, отсъствие на апетит и общо неразположение. При чревните инфекции специалистите избягват лечението с антибиотици, те прибягват до тях само при усложнения при болестта- отити, тонзилити, пневмонии и др. Терапията включва антипиретици, витамини, противовирусни препарати, като задължително се правят вливания с глюкоза и солеви разтвори, подчертава горнооряховската лекарка.

Д-р Пулова припомня отново, че докато болният се лекува от чревните инфекции, трябва да има диетично меню. Той трябва да избягва суровите плодове и зеленчуци, като са позволени само прием на банани, сурови и печени ябълки. Сладките, мазните и пържените храни, алкохолът и кафето също са забранени, тъй като дразнят стомашния тракт. В менюто е най-подходящо да влизат сухари, солети, бисквити, препечен хляб, варени ориз, картофи и моркови.

Между 350 и 400 пациенти преминават средногодишно през Отделението по инфекциозни болести в горнооряховския стационар за последните години. Възрастта на пациентите е в много широк диапазон - от бебета до старци от районите на Горна Оряховица, Лясковец, Стражица, Елена, Злаарица и от съседни региони. "Най-масовите заболявания са чревните инфекции, хепатитите, шарките, морбили, следвани от зостерни инфекции. Д-р Дария Пулева съветва за да не се допускат усложнения, заболелите веднага да се обръщат към специалистите. Тя отбелязва със съжаление, че специалността не е от най-привлекателните за младите медици. "Инфекционистите в областта сме само петима, двама работим в горнооряховската болница и още трима - във Велико Търново, коментира тя. Двама от петимата обаче вече са пенсионери. Самата д-р Пулова има 32-годишен стаж в професията, а колегата й - д-р Михнев работи в областта на инфекциозните заболявания над 40 години.