Новини

893-ма пациенти са преминали през Трето вътрешно отделение за деветмесечието

09893-ма пациенти са преминали през Трето вътрешно отделение на горнооряховската болница за деветмесечието на тази година. Това съобщи д-р Гинка Маринова, началник на отделението в МБАЛ „Свети Иван Рилски“.

От тях най- много са били болните със сърдечно- съдови заболявания – 676, а 172-ма са били хоспитализирани с пулмолигични заболявания.

Най- разпространената диагноза за отчетния период е била Левокамерна сърдечна недостатъчност – 366 пациенти са били лекувани от това заболяване, следвана от Застойна сърдечна недостатъчност, с която в МБАЛ са приети 349 болни. От заболяването Ритъмни и проводни нарушения на сърцето са лекувани 179 пациенти  Най- малко – 17 на брой, са били болните с нестабилни стенокардии. От пулмологичните заболявания 120 пациенти са били приети с пневмонии, следвани от болни от Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) – 32-ма.

Направените за периода ЕКГ са 1981 броя, а извършените ехокардиографии – 683, отчитат още от лечебното заведение. Пациентите за отчетния период са варирали в широки възрастови граници – от 30 до 100 години, като те са били от цялата област. Най-младият приет пациент е бил на 31 години, а най- възрастният с „диагноза Ритъмни и проводни нарушения- на 97 г.

През зимния период се очаква ръст на болните в отделението, тъй като обичайно сърдечно- съдовите заболявания се обострят. „Хората с такива заболявания трябва да спазват инструкциите на личните си лекари и кардиолозите, да се грижат стриктно за здравето си, при неразположение, или вирусна инфекция с температура да не предприемат самолечение, за да не настъпят усложнения. Нека да не чакат в последния момент и при първи обезпокоителни симптоми да се обръщат към професионална медицинска помощ“, съветва д-р Гинка Маринова.