Новини

Млада авторка на книга за бременни ще дари транспортен кувьоз на АГО в болницата

23Нов транспортен кувьоз – дарение от Десислава Николова, ще бъде връчен на екипа на Акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Горна Оряховица на 9 декември. Младата жена е от Видин и заедно с фондация „Капачки за бъдеще“ и частни дарители вече подари кувьоз на АГО в болницата в Червен бряг.

АГО в горнооряховската болница се нуждае от транспортен кувьоз, тъй като в момента разполага само със стационарни, а често се налага транспортирането на недоносените новородени до Неонатологичното отделение в МОБАЛ или до УМБАЛ в Плевен.

 

Средствата за кувьоза в Горна Оряховица, от който има нужда отделението и чиито параметри са консултирани с началника му д-р Михаил Милатович, са събрани от продажба на книгата на Десислава „Щастлива и красива бременност като моята“, както и от дарения на десетки милосърдни българи, които са се включили в акцията за закупуването му. В кампанията са се включили с желание и българи от САЩ и Великобритания. Голяма част от средствата са набрани от двойки от цяла България, които по време на сватбения ритуал са поканили госитите си да подкрепят каузата и вместо цветя да дарят средства за кувьоза.

 

Книгата на Десислава се е превърнала в своебразен бестселър, тъй като вече е продала над 2 300 екземпляра от първия й тираж както на бъдещи млади майки, така и за подарък. Тя ще продължи с кампанията, като следващата болница, която ще подпомогне с транспортен кувьоз, е тази в Гоце Делчев.

 

На 9 декември Десислава Николова заедно с друга дарителка - фитнес инструкторката Румяна Илиева, както и от представители на фирмата- доставчик, които ще монтират и тестват кувьоза на място. Дарението ще постъпи на 9 декември, когатосе почита зачатието на Света Анна – майка на Богородица, която се смята за покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени.

 

На отделението ще бъде подарен и билирубинметър, с който безболезнено се измерват нивата на билирубин в кръвта на бебетата.