Новини

Започна първият етап от ремонта на покрива на МБАЛ

31Старт на ремонта на покрива на МБАЛ “Свети Иван Рилски” в Горна Оряховица бе даден официално днес. Покривната конструция не е ремонтирана от над 40 години, откакто е построена сградата на болницата, като това се отразяваше на условията в отделението непосредствено под нея- АГО, където често имаше течове и напукана мазилка. Символично, за да дадат старт на ремонта,  стационара дойдоха кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, неговият заместник Деница Коева и представител на фирмата изпълнител Интерхолд ООД- главният инженер Росен Босев.Старт на ремонта на покрива на МБАЛ “Свети Иван Рилски” в Горна Оряховица бе даден официално днес. Покривната конструция не е ремонтирана от над 40 години, откакто е построена сградата на болницата, като това се отразяваше на условията в отделението непосредствено под нея- АГО, където често имаше течове и напукана мазилка. Символично, за да дадат старт на ремонта,  стационара дойдоха кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, неговият заместник Деница Коева и представител на фирмата изпълнител Интерхолд ООД- главният инженер Росен Босев.

 
Община Горна Оряховица разписва мащабния проект за ремонта, който надхвърля  1 милион лева, с който кандидатства за финансиране пред Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към МС. В началото на 2019 г. с решение на правителството бяха отпуснати 590 хиляди лева за първия етап от ремонта, поясни инж. Добрев.
 

“Освен покривната конструкция ще се направят частични ремонти на част от стаите в отделението, които ще включват подмяна на настилките и частична подмяна на дограмата. “, допълни още кметът. Вторият етап се очаква да бъде изпълнен до края на годината, след отпускането на втория транш за него. От Общината обмисят след цялостното ремонтиране на покрива да подготвят проект и за енергийна ефективност на сградата, но тъй като РЗП на лечебницата е много голяма, това ще се случва поетапно.

Срокът за изпълнение на ремонта е 52 дни, в случай на благоприятни атмосферни условия, уточни главен инженер Росен Босев от софийската фирмата – изпълнител. Той уточни, че фирмата има опит в областта на инфраструктурните обекти и на жилищното строителство. Фирмата е ремонтирала и сградата на читалището в горнооряховското село Драганово.

“Искам да благодаря на г-н Добрев за разбирането и подкрепата”, заяви и управителят на МБАЛ д-р Иван Иванов. “Без тясно взаимодействие между ръководството на болница и общината, в една общинска болница няма как да се случват нещата, тъй като една от големите болки в общинските болници в страната е лошата материална база. Строени преди много години, по финансови причини, те не успяват да придобят този вид, на който на всички ни се иска! Родилно отделение в нашата болница е едно от двете останали в областта, то има своя авторитет и своите добри специалисти. Досега задържахме основни ремонти на АГО и поради това, че покривът не беше в добро състояние, сега вече имаме възможността да направим поетапно едновременно покрива и да обновим цялото отделение, като това ще подобри условията за работата на колегите и за нашите пациенти,”, заключи той.

Кметът инж. Добрев добави, че освен тази инвестиция, в болницата е в ход и друга инвестиция – за подмяна на  товарния и пътническия асансьори, адаптирани и за инвалиди. До края на месеца ще приключи процедурата по проекта, като Общината кандидатства по “Красива България”, като осигурява съфинансиране в размер на 10% от сумата. До края на годината най- вероятно асансьорните уредби, които са много амортизирани, се очаква да бъдат подменени, увери горнооряховският кмет.