Новини

55 пациенти с коронавирус са лекувани в МБАЛ до момента

120325742 672062733436860 6352520411236206363 o
 
55 пациенти с потвърдена диагноза COVID-19 са лекувани от 3 април до момента в МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Горна Оряховица, съобщи д-р Иван Иванов, управител на болницата. Голяма част от болните с коронавирус са били и с пневмонии, уточни д-р Иванов. Болните са лекувани предимно в Инфекциозно отделение, но при изчерпване на капацитета му, са били приемани и в Трето вътрешно отделение.
В момента в здравното заведение се лекуват шест пациенти с доказана диагноза COVID-19.
Броят на съмнителните пациенти, които са изследвани за коронавирус надхвърля многократно този на заразените. Пробите от PCR- тестовете се изпращат в УМБАЛ в Плевен, като се изследват само хоспитализирани, а не амбулаторни пациенти.
„До момента нямаме пациент, който се е налагало да бъде интубиран, а тези, които са имали усложнения, състоянието им е овладяно без да се налага интубация. Имаме готовност, имаме необходимата апаратура и специалисти, имаме осигурените помещения в ОАИЛ, по всяко време може да се направи интубация на такива болни, но към момента не се е стигало дотам. Нямаме и нито един приет с рецидив“, коментира още д-р Иванов. „От лекуваните пациенти няма нито един починал ,всички са изписани в добро или общо задоволително състояние“, допълва още управителят на болницата.
„Изключително важно е, че за този период нямаме нито един заразен от персонала от лекуваните в болницата пациенти с доказан коронавирус, нямаме случай на вътреболнична инфекция. Имахме единични случаи от служители на болницата, които преболедуваха, но техните контакти са били извън територията на болницата.“, допълни още д-р Иванов.
Здравното заведение към момента е обезпечено с апаратура, защитни облекла, медикаменти и дезинфектанти не се нуждае от допълнителни.
"Лечението на болните е комплексно, тъй като това е интердисциплинарно заболяване при което в лечението е ангажиран инфекционист, пулмолог, много често и кардиолог, и нерядко се налагат консултации от гастроентеролог, хирург, невролог, ендокринолог според симптоматиката и придружаващите заболявания на тези пациенти, коментира още д-р Иванов. Обикновено ако се прибавят и медицинските специалисти, бих казал, че с ангажира една голяма част от персонала в болницата, няколко десетки специалисти.“
Началникът на Трето вътрешно отделение в горнооряховската болница кардиологът д-р Ивайло Балакев от е от доброволците, които лекуват пациенти с коронавирус от месец май.
„Има една заболеваемост, която е константна в седмиците, в които работим. Трябва да се обръща внимание на пациенти, които са с грипоподобна клинична картина и разхвърляна симптоматика от рода на кашлица, разстройство, температура, безапетитие, болки в ставите и мускулите, често лекувани от личния лекар без резултат. И като минат 7-10 дни, тези пациенти често идват при нас и се установява, че са с коронавирус“, коментира д-р Балакев. По думите му, това е болест „ с много маски“, която може да заблуди всеки един лекар като клиничната картина и оплакванията на пациента са водещи за поставяне на диагнозата, и за правилното лечение.
„Четем и изпълняваме постоянно актуализиращите се протоколи, но клиничното наблюдение и проследяване на болния в динамика в денонощието, е най- важно, за да се вземе решение за постигане на отличен терапевтичен ефект. Трябва да подчертая, че лечението не може да се провежда само от един лекар или една медицинска сестра. Лечението е екипно, ние полагаме екипна работа, която смятам , че дава доста добри резултати! Но нека обществото да знае, че кадровият капацитет в страната е ограничен и няма кой да ни замести“, подчертава още д-р Балакев. Той е категоричен, че нивото на българското здравеопазване се е доказало като доста високо в този период на изпитание."