Новини

Над 40 души измериха до момента костната си плътност в кампанията на МБАЛ

185425154 816097659033366 2513678204365580568 n40 души са измерили костната си плътност на модерния компютърен томограф в МБАЛ Горна Оряховица от 7 май досега. Кампанията за изследването на преференциални цени стартира веднага след великденските празници и ще продължи до 31 юни. Целта на теста е профилактика или навременно диагностициране на остеопороза и съответно назначаване на терапия от специалисти.
Според екипа на Отделението по образна диагностика, който прави изследването, интересът е сериозен. Има и много записани през следващите дни, които искат профилактично да измерят своята костна плътност с оглед превенция срещу остеопороза.
Изследванията преминават при спазването на всички противоепидемични мерки и засилена дезинфекция, уверяват от отделението. "Сред преминалите досега пациенти се изследва и млад мъж от Шумен, който е с начална остеопороза, останалите са жени. Отчитаме шест новооткрити случая на остеопороза, има пациенти, които са насочени от ендокринолози, предимно от д-р Ренета Гонгалова, която работи в МБАЛ, изследваха се и пациенти, които са ни посещавали през миналата година и идват да си сравнят стойностите, като от тях някои нямат промени, други имат", коментира Николина Кирилова, старши рентгенов лаборант.
"Кампанията върви добре, в темпо, надяваме се, че още пациенти ще изследват костната си плътност, а наше задължение е да се погрижим качествено за тяхното здраве и навреме да открием техните проблеми.", допълва още тя.
Припомняме, че през май и юни лечебното заведение предлага изследването на преференциални цени. Медицинската услуга се извършва срещу 40 лева и 45 лева с диск. Средно в медицинските центрове в страната измерването на костната плътност варира ценово от 60 до 80 лева.
"За първи път се изследвам, с колежките ми решихме да се възползваме от кампанията и да се прегледаме", споделя 66-годишната Анета Радкова от Горна Оряховица. "За жалост при изследването ми откриха отклонение минус 3,5, което означава , че имам остеопороза. Насочиха ме към ендокринолог", обяснява тя. "Понеже годините напредват и знам, че жените трябва да минаваме на такива прегледи и затова решихме да ги направим, обяснява и горнооряховката Антоанета Вангелова. " Аз лично съм имала оплаквания - проблеми с кръста, с краката, напоследък и с болки в тазобедрената кост и бях изпратена от личната лекарка на ортопед, затова си направих и изследването. Оказва се, че нямам остеопороза, но направените разходи за изследването си струват, сега съм спокойна!", споделя още Вангелова.
За първи път 57-годишната Янка Йорданова от Горна Оряховица решава да се изследва за остеопороза. Споделя, че се възползвала от намалените цени на услугата в болницата в Горна Оряховица, за да измери костната си плътност. Откриват й сериозна форма на остеопороза - с отклонение от нормата минус 5, тоест жената е с висок риск от счупване на кост. Пациентката също е насочена към ендокринолог, за да й бъде предписано адекватно лечение. Менюто за рисковите пациенти също е много важно, те трябва да приемат храни, богати на калций или млечни продукти, пресни плодове и зеленчуци, всякакъв вид ядки и витамин D.
Медицинската услуга се предлага в лечебното заведение от август 2018 година след въвеждане в експлоатация в отделението на новия компютърен томограф и след инсталирането на софтуер за измерване на костната плътност (остеоденситометрия). Болницата в Горна Оряховица е една от малкото в страната, които предлагат това съвременно и щадящо пациента изследване на костната плътност. Чрез този метод облъчването върху пациента е много слабо, а в същото време резултатите са точни и прецизни. Цените на услугата в момента са атрактивни и достъпни за всеки пациент. Остеопорозата е метаболитно костно заболяване, характеризиращо се с ниска костна минерална плътност, повишена крехкост на костта и повишен риск от фрактури на различни кости. Симптомите включват болки в гърба, фрактури на прешлени, фрактури на кости на предмишница и други кости, които се получават при минимални и нискоенергийни травми и падания.
Желаещите да измерят костната си плътност, може да се запишат на телефон 0878 746 356, Николина Кирилова, старши рентгенов лаборант.