Новини

МБАЛ привлича студенти по акушерство и здравни грижи, и специализанти

100Ръководството на МБАЛ "Свети Иван Рилски"- Горна Оряховица продължава политиката за кадрово обезпечаване на здравното заведение с персонал като привлича още от студентската скамейка млади хора, които учат за специалисти по здравни грижи (медицински сестри, лаборанти, акушерки) или лекари специализанти.
 
В момента болницата е поела ангажимент към петима студенти, които учат във Филиала към МУ - Варна във Велико Търново - една студентка по акушерство, две третокурснички и още две четвъртокурснички, които се обучават за медицински сестри. От МБАЛ плащат семестриалните такси за обучение на бъдещите специалисти по здравни грижи и им създават почасова заетост, още докато следват. Стипендиантите работят в АГО, в Първо вътрешно отделение, в Отделението по нервни болести и в ковид отделенията на стационара.
 
В МБАЛ работят на трудови договори и млади специализанти. В момента те са шестима - ендокринолог, невролог, рентгенолог, кардиолог, педиатър и анестезиолог, като лечебното заведения заплаща обучението им.
 
Заради хроничният недостиг на медицински сестри и на лекари, болницата е в готовност да плаща семестриалните такси и обученията, и да сключва още договори със студенти, посочва управителят д-р Иван Иванов.
 
В договорите, които се сключват, е регламентирано след дипломирането на бъдещите специалисти по здравни грижи или придобиването на специалност от медиците, те да са с ангажимент да работят за определен период в МБАЛ.