Новини

С нов скенер за окото се оборудва Очно отделение

289175505 1016764662537883 9112723064385519118 nС нов съвременен апарат за прецизна диагностика на окото е оборудвано от дни Отделението по очни болести в болницата в Горна Оряховица. Оптичният кохерентен томограф (ОСТ) е мултифункционален апарат, чрез който се извършва отлична диагностика, а заради високата резолюция на изображението могат да бъдат открити дори минималните поражения на окото.
 
Това пък от своя страна позволява ранно диагностициране на много заболявания и навременно лечение.
"Вече прегледахме една възрастна пациентка с риск от отлепване на ретината, която бе насочена към специалист, който работи с лазер, за да бъде обработена зоната, коментира д-р Илияна Донева, началник на отделението. " С тази превенция предотвратихме усложнения, тъй като отлепването на ретината може да доведе до слепота, както и скъпоструваща операция."
 
Скенерът е с много възможности, той позволява изследване на задния очен сегмент - ретина, макула, зрителен нерв и стъклено тяло, както и на предния сегмент на окото - камерен ъгъл, дебелина на роговицата, вкл. лещата и зад лещата в дълбочина. Офталмолозите от отделението вече са преминали обучение за работа с томографа, като с практиката ще натрупат голям опит.
 
Апаратът е закупен със средства на болницата на разсрочено плащане, след обществена поръчка. Струва близо 84 хил. лева, като ще бъде изплащан на 12 равни вноски от по 6985 лева.