Новини

С водосвет откриха ремонтираното интензивно отделение в МБАЛ

02Обновеното интензивно отделение за терапевтично болни в МБАЛ „Свети Иван Рилски“ бе официално открито с водосвет на 7 април - Световен ден на здравето. Болницата в Горна Оряховица е една от първите от 132 лечебни структури в страната, които реализираха ремонтни дейности по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020, Процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ G16RFOP001-9.001 „Мерки за справяне с пандемията” по приоритетна ос 9 „Подкрепа за здравната система за справяне с кризи”.
 
Бенефециент по тази мярка е Министерство на здравеопазването, което отпусна на МБАЛ за ремонта 307 хил. лева с ДДС.
Гости на откриването бяха кметът на община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, заместник-кметовете Деница Коева и Григор Минков, Георги Ганчев, представител на фирмата-изпълнител „Еврострой – ВТ“ ЕООД. На откриването присъстваха и голяма част от медиците и специалистите по здравни грижи от колектива на МБАЛ.
Енорийският свещеник отец Антоний отслужи водосвет.
„Изключително съм щастлив, че на Световния ден на здравето откриваме тази важна за нашата болница и община структура. Тя ще подобри качеството на грижите за нашите тежко болни пациенти“, се обърна към присъстващите управителят на болницата д-р Иван Иванов.
„Медицината има древно начало, но едно е безспорно, че е започнала с осъзнаването, че трябва да се полагат грижи за тежко болните, за тези, които са безпомощни и не могат да се обслужват сами. С развитието на медицината и въвеждането на високи технологии, някак тази основна част от медицината остава на заден план и понякога се пренебрегва. Мисля, че една истинска болница трябва да развива както едното, така и другото направления. Само през миналата година в болницата са въведени три нови диагностични и терапевтични процедури, а сега вярвам, че качеството за тежко болните ще се подобри значително, особено в общинска болница като нашата!“, посочи още д-р Иванов.
Той благодари на МЗ, на общината, която отпусна и безлихвен кредит за реализирането навреме на проекта, на фирмата-изпълнител за прецизното и качествено изпълнение. В заключение поздрави своите колеги за празника.
Медиците с професионалния празник поздрави и кметът инж. Добромир Добрев.
Инж. Добрев припомни, че преди две години по време на ковид пандемията, ситуацията в отделението е била изключително тежка. Той разказа, че е лекуван там от коварния вирус, като материалната база е била в недобро състояние и че още тогава заедно с ръководството си обещали да търсят средства тя да бъдат подобрена.
„Материалната база е много важен фактор, дори и в дадено лечебно заведение да работят големи професионалисти, ако условията са лоши, пациентите се ориентират към други болници. Материалната база е от съществено значение за лекари и медицински специалисти когато избират къде да работят. Болниците в момента съществуват на конкурентен принцип и с подобряването на материалната база, макар и поетапно, и вие ще може да развивате своите професионални качества!“, посочи още инж. Добрев, който пожела на отделението с най-тежки пациенти много спасени животи.
Георги Ганчев благодари на ръководството на болницата и общината, че са съдействали организационно на „Еврострой- ВТ“ за ремонтните дейности и изрази удовлетвореност, че проектът е изпълнен.
Ремонтът започна в началото на ноември м.г., като д-р Иванов сподели още, че някои от болниците в страната още не стартирали своите ремонти по мащабния проект.
В интензивната структура са ремонтирани манипулационни зали, кабинети на лекари и медицински сестри, сервизни помещения, коридори, стълбища и част от покрива над отделението. Интензивното отделение не е ремонтирано от създаването на болницата.
Със средства на болницата са закупени легла и медицинско оборудване.
Отделението е с капацитет 14 легла. Още от другата седмица там ще бъдат настанявани тежко болни интензивни пациенти от Неврологично и от вътрешните отделения. Структурата ще може да се трансформира и да приема интензивни пациенти по време на ковид вълни и други епидемии.