Новини

Стартира двумесечна кампания по измерване на костната плътност в МБАЛ

77Двумесечна кампания за желаещи да измерят костната си плътност със скенер на преференциални цени организира и през тази година МБАЛ "Св. Иван Рилски". Инициативата ще стартира от 2 май и ще продължи до края на юни. Кампанията се превърна в традиционна от няколко години поради голям интерес от пациенти от региона. През м.г. от преференциалните цени на изследването се възползваха 115 пациенти.
 
Всеки, който желае да се изследва на модерния компютърен томограф, който има специално вграден софтуер за целта, ще заплати за изследването 40 лева.
Целта на изследването е превенция на остеопорозата след навременното й диагностициране и съответно назначаване на терапия от специалисти.
Медицинската услуга се предлага в лечебното заведение от 6 години след въвеждане в експлоатация в отделението на новия компютърен томограф и след инсталирането на софтуер за измерване на костната плътност (остеоденситометрия).
Този съвременен метод на изследване на костната плътност е щадящ за пациента, тъй като облъчването върху него е много слабо и безболезнено е, а в същото време резултатите са точни и прецизни.
Остеопорозата е метаболитно костно заболяване, характеризиращо се с ниска костна минерална плътност, повишена крехкост на костта и повишен риск от фрактури на различни кости. Заболяването се проявява с болки в гърба, фрактури на прешлени, фрактури на кости на предмишница и други кости, които се получават при минимални и нискоенергийни травми и падания.
През предходните години кампаниите за измерване на костната плътност в стационара преминаха при голям интерес. Не само новооткритите случаи, но и пациенти с установена остеопороза получиха консултации от ендокринолог за навременна терапия.
Желаещите да се подложат на това изследване, следва да се запишат на телефон 0878 746 356, Николина Кирилова, старши рентгенов лаборант.