Новини

Трима млади лекари в МБАЛ придобиха успешно специалности

8Трима млади лекари в болницата в Горна Оряховица успешно придобиха специалности през май т.г. Това са д-р Стела Билчева, д-р Атанас Ковачев и д-р Христо Велев.
 
Д-р Билчева е родом от Горна Оряховица. През 2012 г. завършва ПМГ "Васил Друмев" във Велико Търново, а през 2018 г. се дипломира в Медицинския университет във Варна. През същата година започва работа във Второ вътрешно отделение на болницата в Горна Оряховица и започва обучение по придобиване на специалност "Ендокринология и болести на обмяната" в МУ - Плевен. Преди по-малко от месец тя придоби специалността. По време на ковид пандемията д-р Билчева бе от медиците на първа линия, които бяха най-активни в борбата с коронавируса - без колебание се грижи за болните и дежури денонощно по време на всичките пандемични вълни.
"Избрах тази специалност, защото касае заболяванията на ендокринните жлези, които контролират всички функции на организма и основната му обмяна. Това я прави много разнообразна", споделя д-р Билчева.
"Щастлива и благодарна съм за възможността да се развивам и да имам принос за здравеопазването в нашия регион", споделя днес младата лекарка, пред която никога не е стояла дилемата дали да напусне България или да работи тук.
33-годишният д-р Христо Велев е най- младият анестезиолог в ОАИЛ в лечебното заведение. Той е родом от Велико Търново и също е възпитаник на Природо-математическата гимназия, която завършва през 2008 година. Следва в МУ- Варна, където се дипломира през 2014 г., а година по-късно започва да специализира "Анестезиология и интензивно лечение" в МУ - Плевен, като през май придоби специалността. В горнооряховската болница работи от 2017 година. Избрал да се развива в тази тежка специалност, която и до момента изпитва остър дефицит на кадри, заради динамиката и спешността на работата. Д-р Велев трупа професионален опит, като покрива тежките случаи в Отделението по анестезиология и интензивно лечение, новооткрития интензивен сектор за терапевтично болни, Отделението по хирургия и Спешно отделение. "Сигурен съм, че медицината ще се развива възходящо, ако лекарите бъдат служители на хората. Не смятам да напускам България и оставам в родното си място да служа на пациентите", споделя младият анестезиолог.
За д-р Атанас Ковачев придобитата през май специалност "Кардиология" е втора поред след "Вътрешни болести". 45-годишният медик е родом от Горна Оряховица, а средното си образование завършва в СУ "Вичо Грънчаров". През 2003 г. се дипломира в Медицинския университет в Пловдив, а през 2010 г. придобива специалността "Вътрешни болести". Има 20-годишен стаж като лекар. Първото му работно място е Експертно-консултативното отделение към НМТБ "Борис III"- Горна Оряховица. От 2008 г. работи във вътрешните отделения на МБАЛ.
"Обичам професията си и се надявам да бъда полезен за здравеопазването в Горна Оряховица", споделя д-р Ковачев.