Новини

Студенти по медицина присъстваха на лапароскопска операция в МБАЛ

41Студенти по медицина днес наблюдаваха лапароскопска операция за премахване на жлъчен мехур (холестектомия) в МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Горна Оряховица.
Двучасовата безкръвна интервенция бе извършена от екип в състав: д-р Пламен Маринов и д-р Божидар Ангелов - хирурзи, д-р Стоян Владински – анестезиолог, Венета Москова и Стефка Стойнева, медицински сестри и Величка Маринова, санитар.
За младите хора безкръвната операция на 27-годишна пациентка от Бяла бе от голям интерес.
„За пръв път присъствам на лапароскопска операция, досега съм наблюдавала две конвенционални операции в отделението тук“, сподели Магдалена Димова от София, второкурсничка в Медицинска академия. В момента Магдалена провежда 15-дневен санитарски стаж в Отделението по хирургия в МБАЛ. Тя е възпитаничка на 91-ва Немска езикова гимназия в София и признава, че от малка е мечтала да стане лекар.
Първокурсникът по медицина в Медицинския университет във Варна Владимир Уилямс също с интерес наблюдава интервенцията в коремната кухина на големия монитор в операционната зала. Владимир е от Велико Търново, завършил ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“, паралелка „Френски с английски език“, и също се насочил към медицината, а хирургията му е сред най-интересните специалности.
.Много интересно ми беше, мислех, че ще вадят само камъните, пък те извадиха целия жлъчен мехур. Разбрах, че стената му трябва да е 2 мм, а тя беше дебела повече от сантиметър, което направи изрязването й много по-трудно и времеемко. Имаше над 7 камъка, а лекарите казаха, че е изключително рядко на тази възраст да се срещне толкова възпалена жлъчка", сподели впечатления студентът.
„Операцията премина доста трудно и тежко заради силно възпаления и със запушен изходен канал жлъчен мехур“, коментира д-р Пламен Маринов. „Екипът ни обаче се справи и пациентката вече е в добро състояние. В късния следобед същата ще бъде раздвижена. Обикновено подобни операции преминават тежко за хирурзите, а изключително щадящо и спокойно за пациентите“, заключи той.