Новини

235 пациенти са преминали през интензивния сектор за терапевтично болни в МБАЛ

9-2235 пациенти са преминали през интензивния сектор за терапевтично болни в МБАЛ- Горна Оряховица за периода от 10 април, когато беше открит, до 10 септември. В сектора са били лекувани пациенти с различни диагнози - исхемични и хеморагични инсулти, сърдечна недостатъчност, усложнени пневмонии, ХОББ, ковид и др. Болните са били изпращани в интензивния сектор от различни отделения, като основен критерий за престоя им там е била тежестта на тяхното състояние.
 
"След като пациентът не е в състояние да се обслужва сам и се нуждае от 24-часови грижи и наблюдение, той се настанява в интензивния сектор", посочи управителят на болницата д-р Иван Иванов. За този период са направени и седем тромболизи. "Става въпрос за лечебна процедура, която се прилага на пациенти с исхемичен инсулт със спазен "златен час" (времето от 4 часа и половина от първите симптоми на инсулта, в които пострадалият е получил медицинска помощ, б.а.), коментира д-р Иванов. Той допълва, че приложена навреме и правилно, тромболизата значително намалява пораженията от инсулт.
 
Интензивният сектор е с капацитет от 16 интензивни легла, разположен в непосредствена близост до филиала на Спешна помощ, със собствен асансьор. Звеното е денонощно покрито от дежурен персонал. Разполага с най- съвременна апаратура и е в непрекъсната връзка с другите отделения в болницата.
МБАЛ "Св. Иван Рилски" е една от общо 132 -те лечебни структури в страната, които реализираха ремонтни дейности по процедурата "Мерки за справяне с пандемията" на ОПРР. Бенефициент по нея е Министерство на здравеопазването, което отпусна на горнооряховската болница за интензивния сектор 307 хил. лева с ДДС.
 
След разкриването на този интензивен сектор, се улесни и подобри качеството на тежкоболните пациенти, обобщи д-р Иван Иванов.