Новини

Седем двойки с репродуктивни проблеми получиха безплатни консултации в новооткрития кабинет по репродуктивно здраве в МБАЛ

35Седем двойки с репродуктивни проблеми посетиха днес новооткрития кабинет по репродуктивно здраве в болницата в Горна Оряховица, за да получат консултации и подкрепа от специалисти. Семействата са от Горна Оряховица, Велико Търново и от близки населени места и имаха възможност да бъдат безплатно консултирани във втория в Северна България такъв кабинет, който е създаден съвместно от Искам бебе, Община Горна Оряховица и МБАЛ "Св. Иван Рилски" - Горна Оряховица.
 
Всяка една двойка бе подробно изслушана и консултирана от д-р Георги Николов - акушер-гинеколог с 25-годишен опит в репродуктивната медицина. Д-р Николов е и ESHRE сертифициран старши ембриолог, ръководи сектор по асистирана репродукция в столична клиника и преподава в МУ – Плевен по гинекологична ендоскопска хирургия. Семействата, които изминават трудния път към родителството, бяха консултирани и от горнооряховските психолози – Десислава Антонова и Весислава Божанова.
 
„Кабинетът по репродуктивно здраве, открит със съдействието на фондацията „Искам бебе“, е всъщност вторият кабинет в страната, който се открива след Враца. Това е много похвална инициатива, тъй като има места в България, които не са толкова близко до центрове за асистирана репродукция и това дава възможност за по-адекватен достъп до специализирана помощ за двойки с репродуктивни проблеми. Днес за пръв път преминаха на консултации седем двойки, разгледахме по-детайлно какво не им достига, какви са им проблемите, тъй като понякога на лекуващите им лекари не им достига време да им обърнат по-обстойно внимание, също така имаха възможност да се срещнат и с психолози, коментира д-р Николов.
Специалистът по асистирана репродукция обобщи два основни проблема на преминалите двойки. Единият касае услугата, която получават в специализираните лечебни заведения, а именно, че често се назначават излишни изследвания, без отношение към процеса на диагностика и лечение на безплодието. Другият проблем е свързан с това, че много от пациентките са с наднормено тегло, което възпрепятства забременяването. „Този проблем става епидемичен в нашата страна, като смятам, че всеки може да ограничи консумацията на захар, мазнини и бял хляб. Това вреди категорично на забременяването, защото в мастната тъкан се случват метаболитни специфични процеси, които водят до редица хормонални проблеми в дългосрочен план. Жените с наднормено тегло страдат по-често от диабет, инфаркт, рак на ендометриума, инсулт, хипертония и са с висок риск от рак на гърдата и рак на дебелото черво. А когато се извършва асистирана репродукция при пациентка, която е с тегло от 120-140 кг, шансовете за бременноста са нищожни. В този случай тя първо трябва да бъде насочена към ендокринолог, да се види какъв е проблема –дали е щитовидна жлеза, инсулинова резистентност и др., както и към диетолог, а те да предпишат диетичен и двигателен режим, а в краен случай да се реши проблема с хирургични методи. И парите не трябва да са водещи за една такава процедура“, посочи още д-р Николов.
 
Често причините за безплодието в едно семейство са на психогенна основа и затова психологическата подкрепа е много важна в случая.
„Много пъти причината да достигнем до така желания резултат да имаме бебе, е чисто психогенна - когато тялото е здраво, всъщност психиката ни прави номера, сподели Весислава Божанова, клиничен психолог. „Ще организираме терапевтична група, като всички двойки, които преминаха днес, са заявили участие, това ще е група за взаимопомощ и подкрепа.“
 
Десислава Антонова, психолог от МБАЛ „Св. Иван Рилски“, сподели: „Нашата роля е да подкрепяме семействата, които са тръгнали по този труден път. Преминалите двойки са отворени за комуникация с нас, търсят обратна връзка, отворено приемат нашите предложения и смятам, че ще сме полезни един за друг.“
 
Координатор на фондация „Искам бебе“ за Горна Оряховица е 34-годишната Радина Димитрова. Пет години Радина и съпруга й правили безуспешни опити да се сдобият с рожба. След първата ин витро процедура в клиника в Плевен получили двойна радост и благословия: през 2014 г. станали родители на близнаци - момче и момиче.
 
„Имам лична мотивация да съм координатор на фондацията, тъй като съм минала по този път и знам колко тежко е за една двойка, особено за една жена, за да се случи чудото да има дете. Много е хубаво, че в Горна Оряховица се откри такъв кабинет, защото не всички имат възможност да ходят в болници и клиники в големите градове. Тук дойдоха двойки от селата, но част от тях се притесняват, не знаят към кого да се обърнат, а сега съм сигурна, че ще им е много леко и спокойно!“, коментира Радина Димитрова.
 
Следващата дата за безплатни консултации на двойки с репродуктивни проблеми е 15 юни (събота) от 10.30 ч. до 16.00 ч. в кабинета в МБАЛ.
 
Предварителното записване става чрез координатора на Искам бебе за Горна Оряховица Радина Димитрова, телефон 0888 26 67 74.