Новини

Над 70 души измериха костната си плътност със скенер

192940211 1152683321917218 5750787905731078047 nНад 70 пациенти измериха до момента костната си плътност в Отделението по образна диагностика в МБАЛ - Горна Оряховица. Кампанията за изследването на преференциални цени започна на 7 май и продължава до 31 юни. Изследванията преминават при спазването на всички противоепидемични мерки и засилена дезинфекция, уверяват от отделението. Пациентите не са само от района на Горна Оряховица, но и от съседните общини като Велико Търново, Павликени, Златарица, Стражица, Елена, както и от Габрово и Севлиево. Най- масово се преглеждат жени на възраст от 50 до 70 години.

В резултат на изследването има и доста новооткрити случаи на остеопороза, има и пациентки, които правят повторен мониторинг, насочени от ендокринолозите в лечебното заведение, коментира Николина Кирилова, старши рентгенов лаборант.

"Кампанията върви много добре, интересът е голям, дамите определено са отговорни към своето здраве. От наша страна пък предлагаме качествена услуга.“ , допълва още тя.

Кампанията за изследване на костната плътност МБАЛ организира за месеците май и юни, като медицинската услуга се извършва срещу 40 лева и 45 лева с диск. Средно в медицинските центрове в страната измерването на костната плътност варира ценово от 60 до 80 лева.

Болницата в Горна Оряховица е една от малкото в страната, които предлагат това съвременно и щадящо пациента изследване на костната плътност (остеоденситометрия) от 3 години. Чрез този метод облъчването върху пациента е много слабо, а в същото време резултатите са точни и прецизни. Цените на услугата в момента са атрактивни и достъпни за всеки пациент. Остеопорозата е метаболитно костно заболяване, характеризиращо се с ниска костна минерална плътност, повишена крехкост на костта и повишен риск от фрактури на различни кости. Симптомите включват болки в гърба, фрактури на прешлени, фрактури на кости на предмишница и други кости, които се получават при минимални и нискоенергийни травми и падания.

Желаещите да измерят костната си плътност, може да се запишат на телефон 0878 746 356, Николина Кирилова, старши рентгенов лаборант.