Новини

Болните от коронавирус се увеличават, отвориха второ ковид отделение

124810050 5023229891035591 1813265669773032313 oВ МБАЛ "Свети Иван Рилски" в Горна Оряховица отвориха второ ковид отделение, след като Отделението по инфекциозни болести изпълни капацитета си. В момента настанените болни с коронавирус са 45, като петима от тях са в реанимация. Болните са на най- различна възраст, но деца с положителни проби не са регистрирани досега, въпреки, че има ръст на малки пациенти с вирусни инфекции и пневмонии, коментира главната сестра на лечебното заведение Румянка Мусева.
С оглед нарастващите болни от коронавирус, персоналът е направил организация и графици за дежурства в отпускарския период.
"Има достатъчно персонал, още от миналата седмица, като разбрахме каква е тенденцията за увеличаване на ковид болните, се подготвихме, организирахме промяна в графиците, за да можем да попълним и да осигурим екипите, които ще работят в тези отделения и на този етап добре се справяме!", посочва още Мусева.
Най- голям дял от хоспитализираните с коронавирус в стационара съставляват гастарбайтерите.
"Това са хора, които се прибират от чужбина за месец, на гости на близките си, сега е сезонът на техните сватби, кръщенета. При тези масови събирания не спазват никакви предпазни мерки и резултатът е - почти по цяло семейство болни!", коментира още главната сестра на МБАЛ.
Друг тревожен факт е, че постъпват много неосигурени.
"Това, което се забелязва на този етап е, че повечето пациенти, които приемаме с коронавирус, са неосигурени и тяхното лечение остава за сметка на болницата. А лечението на неосигурените не се заплаща от Здравната каса, също и социалните отказват да го покрият. Това е много голямо финансово натоварване за болницата!", посочва още гл. сестра Румянка Мусева.
Другата тревожна тенденция е, че всички хоспитализирани пациенти в ковид отделенията са неваксинирани. Те постъпват в болницата без сертификат за ваксинация. За сравнение -при болни с други диагнози, които са ваксинирани и се лекуват в МБАЛ, тестовете за ковид са отрицателни.
Клиничната картина на болните от коронавирус не се различава особено от предходните вълни. Симптомите са като при пневмония- висока температура, отпадналост, кашлица, задух и др.
МБАЛ е обезпечена с медикаменти, предпазни средства, дезинфектанти. Не достигат бързите антигенни тестове, но е направена заявка за закупуването им.