Новини

Залата за изписване на родилки и бебета вече е обновена с триизмерен стенопис

267733490 948001845842946 1306390071465481652 nРодилното отделение в Горна Оряховица е единственото в България, в което родителите могат да направят първите снимки с рожбите си пред триизмерен стенопис. Негови автори са трите художнички от GIArt Невена Лефтерова, Евгения Лефтерова и Нина Ковачева, които днес официално откриха своя стенопис в общинската болница „Свети Иван Рилски“.
 
По тяхна инициатива напълно се преобрази ритуалната зала към родилното отделение. Помещението вече има не само уникална триизмерна картина, но и цялостен приветлив вид, чисто нови мебели, подова настилка и завеси.
 
„Лекарите и акушерите тук се грижат за раждането на новия живот. Обновената зала се получи много добре и се надявам тук да се раждат много деца и занапред“, каза при откриването Невена Лефтерова. Тя изрази благодарността си към целия екип на родилно отделение и към майките, които са дарили финансови средства за инициативата.
 
Похвала за изпълнението на идеята отправи управителят на болницата д-р Иван Иванов. Той разкри, че новините за новия арт стенопис са провокирали местен фотограф да пожелае да покаже свои снимки в коридора на родилното отделение.
В церемонията за откриване на обновената ритуална зала участваха и началникът на АГО д-р Михаил Милатович, екипът на отделението, както и майки, които са родили своите рожби в горнооряховската болница.
 
Чрез новосъздадения стенопис снимките за спомен от щастливия миг на изписване на родилките вече ще бъдат по-пъстри и неповторими.
 
„Нашата благотворителна инициатива целенасочено е в родилното отделение като жест за първия момент, в който душата се ражда. Въпреки пандемията животът продължава и ние не можем да спрем. Тук, на Земята, се раждат нови души, на които им предстои да извървят път. Решихме, че това е правилното място за нашата творба“, казва Невена Лефтерова за стенописа.
 
„Подаряваме на болницата тази цялостна промяна и освежаване на пространството. Като творци ние изпитваме нужда да дадем нещо красиво на света“, каза Евгения Лефтерова.
 
Художничката Нина Ковачева, чиито две деца са раждани в общинската болница, показа снимки от този съкровен семеен момент. „Най-важните снимки в живота ти са на тази стена, която ние сега изрисувахме и тя стана много хубава за бъдещите семейни снимки на щастливи родители“, призна авторката.
В следващите дни първите изписани бебета от родилното отделение на горнооряховската болница ще бъдат посрещнати от татковците си в новата ритуална зала, преобразена благотворително от трите художнички.