Новини

Близо 500 операции са извършени в МБАЛ за 2021 г.

06Общо 134 операции са извършени от януари до април в Отделението по хирургия в МБАЛ в Горна Оряховица. От тях 8 са големите интервенции, 38 са средните, а 88 са малките, отчита д-р Димитър Макавеев, началник на отделението. По думите му, в сравнение с предходни години се отчита леко завишение на броя на големите и средни операции. През изминалата 2021 г. броят на големите операции в отделението е бил 42, на средните - 86, а на малките 368 или 496 общо за годината.

От малките операции най-голям дял заемат случаите на отстраняване на атероми, липоми, доброкачествени тумори. От средните операции най-масови са на хернии и апендицити, а от големите - на язви и жлъчки. През м.г. са оперирани по спешност и тумори на дебелото черво ( 4 бр. операции). "Ние не сме специализирана клиника, но няма как да не извършим по спешност такива операции", коментира д-р Макавеев.

През цялата 2021 г. и началото на т.г. в отделението са направени и лапароскопски операции на холецистектомии (жлъчки), но техния дял е сравнително малък заради пандемичната обстановка и продължителните забрани за планови операции. Безкръвните операции се извършват от д-р Пламен Маринов с екипа на хирургично отделение.

Отскоро в операционните зали има и два модерни анестезиологични апарата, дарение от холандската фондация SMHP “Медицинска и социална подкрепа за Източна Европа”, която от години подпомага болницата в Горна Оряховица.