Новини

Нараства броят на лапароскопските операции в МБАЛ

288428647 1060063047970158 7609864592019015791 nРасте броят на лапароскопските операции в МБАЛ "Свети Иван Рилски" в Горна Оряховица след отпадане на ограниченията по време на ковид пандемията. След нормализирането на графика на плановите операции, в Отделението по хирургия в болницата вече са извършени няколко такива интервенции на жлъчен мехур. Те се провеждат под ръководството на д-р Пламен Маринов, който има респектиращ опит като хирург и е участвал в над 500 лапароскопски холецистектомии и апендектомии в България и във Великобритания.
Вчера чрез този щадящ метод бе отстранен успешно жлъчният мехур на 71-годишна пациентка от Горна Оряховица. Пациентката страдала с години от чести жлъчни кризи и е имала камъни в жлъчката с различен калибър, най-големият от които 3 сантиметра. Медикаментозното лечение обаче не дало задоволителен резултат. Решението за оперативна намеса е взел д-р Маринов след преглед на жената и установяване на хронично остро възпаление на жлъчния мехур.
В екипа освен д-р Пламен Маринов са участвали още и хирургът д-р Божидар Ангелов и анестезиологът д-р Стоян Владински. Лапароскопската интервенция е извършена за около час, като още следобед жената е започнала да се обслужва сама и да се движи без чужда помощ.
"Тя е в стабилно състояние, с добри показатели и напълно възстановена, утре ще бъде изписана", сподели д-р Маринов. Той съветва при установяване на жлъчно-каменна болест, пациентите задължително да се консултират с хирург, за да се потърси най-доброто решение за тяхното лечение.
Лапароскопските операции са щадящи за пациентите, протичат с минимални травми, а възстановяването им след тях е много по-бързо.