Новини

61 пациенти прегледа екип от кардиохирурзи от УМБАЛ "Лозенец"

461 пациенти от Горна Оряховица и региона прегледа вчера екип от съдови хирурзи от УМБАЛ "Лозенец" в МБАЛ "Свети Иван Рилски". Три пациентски потока бяха насочвани за преглед към д-р Пейо Мишев и д-р Росен Разбойников, кардиохирурзи и съдови хирурзи, и към д-р Борислав Бенишев, коремен хирург и специализант по съдова хирургия.
На всички преминали бе извършена ултразвукова доплерова диагностика.
"Дойдоха пациенти, както за профилактика, така и лекувани в други болнични заведения за второ мнение, за продължаване на лечението им", коментира д-р Разбойников и уточни, че спектърът на случаите е включвал от профилактични прегледи до високостепенни стеснения на тазовите артерии за наложителна оперативна интервенция. "Случаите варират от такива за козметични процедури до наложително оперативно лечение на варикозни язви", го допълни д-р Мишев.
Голяма част от прегледаните страдат от хронична венозна недостатъчност (разширени вени), консултирани са и хронично артериално болни, които са в начални стадии на декомпенсация.
"Установихме и няколко случая на тромбоза на магистрални артерии на долните крайници", посочи още д-р Мишев.
Около 25% от прегледаните пациенти са за хоспитализация, е мнението на специалистите, като част от тях - за медикаментозно лечение, а други - за голяма оперативна интервенция.
Специалистите от УМБАЛ "Лозенец" ще продължат регулярно да преглеждат в болницата в Горна Оряховица всеки месец. Кампанията на стационара за сътрудничество с доказани специалисти е с цел да се повиши качеството на медицинските услуги за живущите в региона.
Вече се уточнява и датата за прегледи през юли, като в случай на повишен интерес, екипът ще преглежда два поредни дни.