Новини

126 жени и мъже се изследваха за остеопороза в МБАЛ

664126 жени и мъже се изследваха за остеопороза по време на двумесечната кампания за измерване на костна плътност в МБАЛ "Свети Иван Рилски ". От тях 120 са жените, а шестима мъжете.
 
Една четвърт от прегледаните са с новооткрита остеопороза, коментира Нина Кирилова, старши рентгенов лаборант в Отделението по образна диагностика. Възрастовата граница на заболяването пада до 45 години, сочат данните за прегледаните.
 
Всички пациенти с остеопороза са насочени към ендокринолог за консултация и назначаване на терапия.
 
Инициативата на МБАЛ за измерване на костната плътност (остеоденситометрия) на преференциални цени на модерния компютърен томограф със специално вграден софтуер, се провежда за пета поредна година.
 
И тази година, без оглед на инфлацията, изследването се извърши на преференциалните цени от 40 лева, с цел навременна профилактика, тъй като остеопорозата е социално значимо заболяване.
 
Остеопорозата е метаболитно костно заболяване, характеризиращо се с ниска костна минерална плътност, повишена крехкост на костта и повишен риск от фрактури на различни кости. Заболяването се проявява с болки в гърба, фрактури на прешлени, фрактури на кости на предмишница и други кости, които се получават при минимални и нискоенергийни травми и падания.