Новини

85 пациенти прегледаха съдовите хирурзи от УМБАЛ "Лозенец"

40За втори пореден месец при голям интерес се провеждат прегледи от съдови хирурзи от УМБАЛ "Лозенец" в болницата в Горна Оряховица. На 30 юли 85 пациенти от Горна Оряховица и региона бяха прегледани от д-р Пейо Мишев и от д-р Борислав Бенишев. Специалистите бяха подпомогнати при прегледите от техническите изпълнители от МБАЛ Полина Симеонова и Василена Бурневска. Пациентите бяха изследвани чрез физикален преглед и с ултразвукова доплерова диагностика на съдове.
 
"Типично за летния сезон преобладават случаите с оплаквания от разширени вени и техните усложнения. От прегледаните болни, за оперативна и миниинвазивна корекция на варикозната болест са насочени над 50 % от случаите", коментира д-р Мишев. "С всички болни бяха обсъдени опциите за тяхното лечение и бяха насрочени дати за интервенции през следващите месеци", допълни той.
"Важно е всеки, които установи новопоявил се оток, да се обърне към специалист, за да се изключи сериозно съдово заболяване. По време на прегледите бяха установени дълбоки и повърхностни венозни тромбози, които налагат незабавно лечение", коментира още д-р Мишев.
 
Съдовият хирург отчете, че 56% от прегледаните през юли пациенти са били насочени за интервенции, а някои от тях вече са оперирани успешно.
За есенно-зимен сезон се очаква сериозен интерес към безплатната оперативна интервенция за варикозната болест, която се заплаща изцяло от здравната каса.
През август прегледите ще продължат, отново с участието и на кардиохирурга и съдов хирург д-р Росен Разбойников, началник на Отделението по съдова хирургия в УМБАЛ "Лозенец".