Новини

ИА „Медицински надзор“: Няма нарушения в случая с починалата родилка в МБАЛ

633Готов е констативния протокол от проверката на „Медицински надзор“. Обществото е много чувствително, когато някой почине в болнична среда, особено за млад живот, затова решихме да дадем пресконференция, а не да пращаме само прессъобщение.

Това заяви на пресконференция д-р Иван Иванов, управител на общинската болница в Горна Оряховица, откъдето е транспортирана родилка във Велико Търново след влошаване на състоянието й, където обаче, въпреки усилията на лекарите, тя умира.

Д-р Иванов изрази отново съболезнования на близките на починалата родилка, но попита как се работи в такава обстановка, когато под прозорците има „протести и нападения“, обясни той и заяви, че е „длъжен да защити своите колеги“.

Той цитира протокола от проверката на „Медицински надзор“, излязъл на 17 октомври.

„Пациентката е транспортирана правилно и своевременно към лечебното заведение във Велико Търново“, цитира той доклада. Реанимационните действия са били единствените възможни за спасението на родилката, обяви директорът на болницата в Горна Оряховица.

Тя е била транспортирана във Велико Търново на 26 август след влошаване на състоянието й. Искани са експертни становища от лекари във Варна и „Майчин дом“ в София. Реаниматор подозира, че родилката получава ДИК синдром и е по спешност транспортирана във Велико Търново, където има по-голям капацитет за лечение на такива състояния.

Тя е била в съзнание и с добри показатели при пристигането й във великотърновската болница. ДИК синдромът най-честите причини за смъртта на родилки в световен мащаб, обясни д-р Иванов, като цитира данни от доклада на ИА „Медицински надзор“.

Комисията излиза с решение, че няма констатирани нарушения.