Новини

21 пациенти се възползваха от бецплатните прегледи за сънна апнея в МБАЛ

00
 
21 пациенти от Горна Оряховица, Велико Търново и Елена се възползваха от безплатните прегледи за сънна апнея в МБАЛ. Двудневната кампания се проведе на 21 и 22 март в УНГ- отделението, съвместно с фирма Adapt.bg, която е официален представител за България на световния лидер за лечение на сънна апнея Resmed, и бе посветена на Световния ден на съня- 17 март.
"От преминалите пациенти почти всички са с предпоставки за обструктивна сънна апнея, като тепърва тя ще се докаже чрез различни методи на изследване. При желание, всеки един пациент ще бъде консултиран и ще му бъде назначена терапия", коментира д-р Стоян Стоянов, началник на УНГ-отделението с над 30-годишна практика в лечението на това заболяване.
 
Пациентите получиха подробна информация и образователни материали за сънната апнея. От фирмата пък представиха апарати за изследване и терапия на сънна апнея СРАР в домашни условия. Всеки, който е потърпевш от спиране на дишането по време на сън или тежко хъркане, може да се прегледа за това заболяване вкъщи, с диагностициращото устройство ApneaLink.
"Необходимо е да се провеждат регулярни профилактични прегледи за сънна апнея, тъй като тя е социалнозначимо заболяване в световен план", коментира още д-р Стоянов.