Новини

Поздравление по случай Международния ден на медицинските сестри от д-р Иван Иванов

441162280 946708287248455 1981730104713635137 nУважаеми специалисти по здравни грижи!
 
На днешния ден - 12 май, когато отбелязваме Международния ден на медицинската сестра, нека да си припомним за Флорънс Найтингел, която е родена на днешата дата и поставя основите на професионалната сестринска грижа.
Тя е вярвала, че Бог й е дал призванието да е медицинска сестра и го е доказала с група доброволки по време на Кримската война, когато започва за пръв път да прилага професионалните методи на грижата за болните и ранените. Флорънс Найтингел заминава заедно с доброволките, защото е имала огромно чувство за милосърдие, за обич към ближния, желание да помогне на слабия, немощния, болния, беззащитния.
Това са качества, които са в основата на вашата професия, която се създава постепенно оттогава.
С развитието на медицината, професионалните умения излязоха на преден план. Аз се радвам, че всяка една от вас носи частица от тези качества, които са създали професията на медицинската сестра навремето - милосърдие, човечност, грижа към болния, към нещастния, към човека, на когото трябва да бъде помогнато! И това е непреходната красота, която струи от всички вас!
А особено в днешното все повече технологично и все по-малко човечно общество, вие сте тези, които денем и нощем, в събота и в неделя, показвате на това общество тези качества, които ни правят хора, които ни правят човеци!
Затова ви благодаря и смятам, че цялото общество трябва да ви е благодарно за вашата дейност! Затова сте красиви и уникални!
Гордейте се с това, което умеете, гордейте се с вашата професия, обичайте я, бъдете здрави, щастливи и успешни!
 
Д-р Иван Иванов, управител на МБАЛ "Св. Иван Рилски Горна Оряховица"