Новини

МБАЛ пое обучението на петима студенти и двама специализанти

03Седем договора със специализанти и със студенти от медицински ВУЗ-ове за плащане на обучението им и съответно ангажимент за работа, е подписала МБАЛ „Свети Иван Рилски“. Четиригодишните договори с двамата специализанти д-р Ралица Банова и д-р Марин Маринов предвиждат таксите за специализация през целия обучителен период да се поемат от болницата, а в замяна медиците се ангажират да работят в нея по време на специализацията, както и след нея поне пет години. Младата д-р Банова, която е от Павликени, специализира „Детски болести“, а д-р Марин Маринов, който е от Горна Оряховица –  „Гастроентерология“.

През септември МБАЛ подписа още пет договора със студенти от различни специалности и медицински ВУЗ-ове. Таксите за цялото обучение на две студентки, специалност „Медицинска сестра“ от Медицинския филиал на МУ- Варна в старата столица,  отново се поемат от лечебницата, като след дипломирането младите жени ще работят в нея. В момента те идват на стаж тук и помагат. Още две студентки, специалност „Рехабилитация“ от Медицинския университет в Плевен са с договори с горнооряховската болница, както и един студент по медицина от варненския университет.

Това е част от политиката по привличането на млади специалисти в лечебното заведение, коментира управителят д-р Иван Иванов. По думите му, кадровата криза с лекарите е много сериозна, като във всяко звено на болницата има дефицит на доктори и медицински сестри. Пенсионираните медици и сестри съставляват около 20% от персонала. Искаме във всяко от 12-те отделения да имаме студенти, коментира още д-р Иванов.

Болницата се стреми да увеличава възнагражденията на работещите в нея, за да имат стимул да останат. За първото полугодие размерът на средната работна брутна заплата е 1013 лв., като се смята, че за деветмесечието тя ще бъде още по-висока. По думите на д-р Иванов, напоследък при постъпване на работа младите лекари се интересуват и от условията при които ще работят. „От страна на Общината имаме пълно съдействие, тъй като се отделят много средства за ремонти и нова апаратура“, коментира той.

От началото на октомври стартира мащабен ремонт на три отделения в болницата по програма „Красива България“. Проектът на стойност  270 754 лева и е спечелен от Община Горна Оряховица и предвижда основен ремонт на Първо вътрешно отделение, отделението по УНГ и Отделението по физикална и рехабилитационна медицина. От тях 119 998 лева се осигуряват от МТСП, а 150 756 лева е съфинансирането от Общината. В момента се подменят подовите настилки, дограма, ремонтират се санитарните помещения, стените се шпакловат и пребоядисват и се подменя остарялото осветление с нови LED осветителни тела. До Нова година ремонтът трябва да приключи. Амбицията е догодина да бъдат направени ремонти на Второ вътрешно отделение, Отделението по инфекциозни болести и Отделението по образна диагностика, отново със средства по проект.

През последните години в модерна апаратура в болницата са вложени над 550 000 лева, основно осигурени от Община Горна Оряховица, посочи д-р Иванов.

За последните три години просрочените задължения на МБАЛ са намалени наполовина. Докато в края на 2015 г. те са били над половин милион лева, в края на септември т.г. те са намалели до 232 000 лева, отчете д-р Иванов. „Тенденцията е задълженията ни да намаляват, а болницата да става все по-платежоспособна“, обобщи управителят на здравното заведение.

На 19 октомври МБАЛ в Горна Оряховица има патронен празник, тъй като носи името на българския духовник, отшелник и лечител Свети Иван Рилски. Здравното заведение отбелязва тази година 122 години от своето създаване. 
В историята на лечебницата, която е на повече от един век, са работили лекари, взели образованието си в редица европейски градове като Прага, Бон, Женева, Загреб, Киев, Франкфурт на Майн и т.н. Голяма част от медиците са били участници във Втората световна война, наградени с ордени и медали за проявен героизъм. В болницата в Горна Оряховица са работили изтъкнати медицински специалисти, като например д-р Койчо Иванов и д-р Пенчо Кюркчиев, кандидати на медицинските науки в областта на кардиологията и хирургията.