Новини

Близо 50 души измериха безплатно кръвната си захар в акция на МБАЛ

46125865 2280531888845299 3553567125081686016 nОколо 50 души преминаха на 14 ноември през импровизиран кабинет в МБАЛ „Свети Иван Рилски“в Горна Оряховица, за да измерят безплатно кръвната си захар. 

На 14 ноември отбелязваме Световния ден за борба с диабета и по този повод Отделението по клинична лаборатория и Второ вътрешно отделение на лечебното заведение организираха акция за безплатно измерване на кръвната захар, която продължи два часа  и половина.
 

Д-р Нина Петкова, началник на клиничната лаборатория, подпомагана от лаборанти, извърши измерванията на желаещите пациенти на най- различна възраст. В акцията участва  д-р Мария Христова, специалист по вътрешни болести и ендокринолог във Второ вътрешно отделение.

„Пациентите бяха уведомени предварително, че трябва да не са закусвали и употребили подсладени напитки, тъй като най- показателна за нарушаването на глюкозния толеранс  е кръвната захар, която се определя на гладно“, поясни д-р Петкова.

Всички пациенти бяха записани предварително с часове, а от кабинета им раздаваха бележки с техните имена, стойности и анализ, който се извърши в лабораторията чрез прецизен глюкоанализатор. От преминалите желаещи, някои проверяваха своята кръвна захар за пореден път, но имаше и голям брой пациенти, които се явиха за пръв път, тъй като имат наследствена обремененост – близки в рода си с диабет.

Д-р Мария Христова припомни, че диабетът е от най- разпространените заболявания в света и е социално значима болест. Според едно от последните проучвания, българите, които страдат от диабет, са близо 460 000, от които около 3000 деца. Още около четвърт милион българи са с намален глюкозен толеранс, тоест с преддиабетно състояние или бъдещ диабет, ако не предприемат незабавни мерки. Лекарката заяви още, че в България се предлагат съвременни медикаменти и инсулин за диабетно болните, и че при спазване на определен режими и диета, те могат да бъдат дълголетници, като даде пример с местен горнооряховчанин, който е доживял до 95 години. Медиците са категорични, че от особенна важност за навременно регистриране на заболяването, са профилактичните прегледи. Затова се проведе и днешната акция в болницата в Горна Оряховица.

Д-р Христова допълни, че все още в България липсва национален регистър на диабетно болните, заради което и цифрите на страдащите са приблизителни.

От прегледалите се в кампанията близо 50 човека, едва на трима бе измерена висока кръвна захар, над референтните стойности, като стана ясно, че тези пациенти страдат от години от диабет.