Новини

Млади дами дариха транспортен кувьоз на АГО в болницата

00Нов транспортен кувьоз бе дарен на екипа на Акушеро- гинекологичното отделение в горнооряховската болница. Благотворителният жест се случва в Деня на Света Анна, покровителка на майчинството и бремеността. Дарението е инициирано от Десислава Николова от Видин, като това е вторият кувьоз, който тя връчва на лечебно заведение в страната. Заедно с Десислава днес бе и Румяна Илиева, фитнес инструктор, която също участва със сериозна сума за закупуването на апаратурата. Те бяха придружени от други дарители и съмишленици от цялата страна.

Част от нужните средства за купуването на кувьоза са набрани от продажбата на книгата на Десислава Николова „Щастлива и красива бременност като моята“, а друга – от дарения на десетки българи с големи сърца. Книгата в тираж 3000 бройки, се правръща в хит сред бременни жени и майки, тъй като от нея вече са продадени над 2 300 екземляра заради благородната кауза.

В кампанията участват и българи, които живеят в САЩ и Великобритания, както и двойки от цяла България, които по време на сватбения ритуал са поканили гостите си да подкрепят каузата и вместо цветя да дарят средства за кувьоза.

„Много съм радостна, че точно в деня на света Анна даряваме този кувьоз на болницата в Горна Оряховица. Той може да се ползва и като стационарен, и като транспортен, и е съобразен с нуждите на Отделението по акушерство и гинекология. Съгласуван е с началника му д-р Михаил Милатович. Всяко десето дете се ражда недоносено, така че сами можете да прецените колко голяма е помощта. Като родители знаем колко е важно за нас децата ни да бъдат здрави. А помагаме именно на недоносените бебета, защото те са пълноценни, но имат нужда от съвсем малко да доразвият органите си.

Кръстихме инициативата „Подари щастие“, защото не е нужно да сме страдали, за да оценим това, което имаме. Винаги се сещаме, когато имаме проблем – затова искаме да покажем, че трябва да благодарим за това, което имаме и че трябва да помагаме на тези, които имат нужда, разказа повече за благотворителния проект Десислава Николова.

Сред дарителите е и другата млада майка- Румяна Илиева от Бургас. Всеки месец Илиева, която се занимава с фитнес и производството на бионатурална козметика, отделя процент от продажбите си за каузата. Румяна Илиева осигурява и 1/3 от финансирането за издаването на книгата на Десислава Николова.

И двете млади дами споделиха, че техните деца са родени доносени, но че са се вдъхновили да помагат на нуждаещите се, точно когато нямат здравословен проблем в семейството си.

„Този кувьоз е автономен, позволява недоносените бебета да се транспортират в други градове. Първото бебе за 2018 година при нас беше родено едва 900 грама. Чакахме да дойдат колегите от Плевен, което отне около 3-4 часа. Сега с помощта на този кувьоз нещата ще се случват по-бързо!“, сподели развълнуван и началникът на отделението д-р Михаил Милатович, който поднесе искрените си благодарности на дарителите.

От началото на годината в МБАЛ са родени 320 бебета, 12 от които недоносени, няма нито един смъртен случай. Това сочи, че процентът на недоносените новородени в болницата е по-нисък от средния за страната 10%.

Благодарности поднесе и управителят на МБАЛ „Свети Иван Рилски“ д-р Иван Иванов. „Дълбок поклон пред дарителите! Подарих на Десислава Николова пролетни цветя, защото те са символ на надеждата и вярата, че имайки такива млади хора, и нас ще ни има“, сподели д-р Иванов.

Кувьозът е от най- съвременно поколение. Дарението е на стойност 18 642 лева, като в него е включен и билирубин метър, с какъвто досега на разполагаше Родилно отделение и който е щадящ за бебетата, тъй като не се взема кръв от тях за измерване нивата на билирубина.

Деси, Руми и техните приятели ще продължат с кампанията, като следващата болница, която ще подпомогнат с транспортен кувьоз, е тази в Гоце Делчев.