Новини

Д-р Илко Костурков участва в Международен конгрес за млади гастроентеролози

07Гастроентерологът д-р Илко Костурков от МБАЛ бе един от малкото български млади специалисти, който участва в Международния конгрес за млади гастроентеролози в Загреб.

В международния форум, който се проведе от 6 до 9 декември в столицата на Хърватия, участваха 10 български гарстоентеролози, като седем от тях бяха от столични болници, а трима- от лечебни заведения в Русе, Пловдив и Горна Оряховица. В конгреса са взели участие още и медици от Австрия, Австралия, Швеция, Германия, Франция, Южна Корея, Швейцария и др., които са обменили опит и идеи.
 
На форума са били показани най- нови технологии и практики в областта на гастроентерологията, и се е провел уъркшоп за младите медици.
 

“ Училището за колегите премина в няколко сесии“, разказа д-р Костурков. „Върху модели от свински стомахчета ни учеха да оперираме и да овладяваме най- съвременни техники. Имаше сесии  за мукозни резекции и субмукозни дисекции (интервенции за отстраняване на предракови полипи). Подумите на медика от МБАЛ „Свети Иван Рилски“, във форума са взели участие и авторитетни лектори от световна величина.

За младия гастроентеролог участието в конгреса е изключително ползотворно, като в момента е в процес на внедряване на нови ендоскопски техники в болницата в Горна Оряховица.