Новини

Официално откриха трите ремонтирани отделения по "Красива България" в МБАЛ

34-2Три ремонтирани отделения в МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Горна Оряховица бяха официално открити вчера в МБАЛ. Основният ремонт е извършен в Първо вътрешно отделение, Отделението по физикална и рехабилитационна медицина и в УНГ- отделението по проект „Красива България“.

Проектът, спечелен от Община Горна Оряховица, е на стойност е 270 754 лв., като от тях 119 998 лв. са осигурени от МТСП, а 150 756 лв. са от общинския бюджет.  Ремонтните дейности бяха изпълнени от великотърновската фирма „Джъмбо 33“в изключително кратък срок – от септември до края на декември.

В рамките на проекта е направена  цялостната подмяна на електрическата инсталация, сменена е частично ВиК системата, извършени са шпакловки и боядисване на помещенията.

В коридорите и стаите е поставена изцяло нова PVC настилка, всички дървени врати са подменени с PVC, сменена е дограмата и са монтирани окачени тавани. В санитарните помещения е подменена фаянсовата облицовка, а стените са боядисани с антибактериален латекс. Монтирани са нови LED осветителни тела.

Откриването уважиха областният управител проф. Любомира Попова, кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, заместниците му инж. Николай Георгиев и Деница Коева, председателят на Обс Даниел Костадинов.

„Всички присъстваме на едно много хубаво събитие, което за съжаление е рядкост в общинските болници, се обърна към гостите и екипите на трите отделения управителят на лечебницата д-р Иван Иванов. Имаше много трудности при изпълнението на проекта заради кратките срокове, затова изказвам огромни благодарности на всички, които участваха при реализирането му – от проектирането до изпълнението. Специално благодаря на кмета инж. Добромир Добрев, който беше изцяло ангажиран и благодарение на когото всички тези неща се случиха и на координатора по проекта Искра Суванджиева, която едва ли не нощуваше тук, за да приключат нещата в срок. Обновените структури на болницата ще дадат по-добри условия и за пациенти, и за медицинския персонал. Това предполага по-добро качество на медицинските дейности.

Сигурен съм, че с добрата работа с ОбС и общинската администрация в близките години ще направим една съвременна болница, която да отговаря на все по-нарастващите изисквания на жителите на община Горна Оряховица за добро медицинско обслужване!“, посочи още д-р Иван Иванов.

Общинската болница е наш приоритет, заяви и кметът инж. Добрев. По думите му всичко, което се инвестира в МБАЛ, е предпоставка за запазване на лекарския персонал и за добрата грижа за пациентите. Той съобщи, че и през 2019 г. ще продължи работата по обновяването на МБАЛ „Св. Иван Рилски“, включително реконструкция на покрива и ремонт на детско отделение, като за тях е входиран проект в Междуведомствената комисия по бедствия и аварии към МС.

Д-р Диана Даскалова, председател на здравната комисия в Общинския съвет, поздрави своите колеги и представи кратък отчет за вложените общински средства в стационара за последните години. За периода 2014 – 2019 г. Община Горна Оряховица е осигурила на МБАЛ общо 769 700 лв.- за ремонти и нова апаратура.

Болницата в Горна Оряховица ще продължи да се развива и да предлага качествено здравеопазване, заяви и областният управител проф. Любомира Попова. „Радостна е съвместната работа на Общината и болницата, това е от полза не само за жителите на община Горна Оряховица, но и на цялата област, защото тук е единственото отделение „Уши, нос, гърло“. Радвам се, че го съхранихте в името на гражданите“, каза още областният управител.

Водосвет отслужиха архиерейският наместник отец Николай и енорийският свещеник Антоний. От Общината подариха голяма кована икона на Света Богородица на медицинския персонал на ремонтираните отделения.