Новини

Д-р Илко Костурков бе единственият участник от областта в конгреса за млади гастроентеролози

5454Младият специалист д-р Илко Костурков участва преди дни в V-тия Национален конгрес за млади гастроентеролози, който се проведе в София. 

Събитието събра над 250 млади лекари и студенти по медицина от цяла България и от съседна Македония, а д-р Костурков бе единственият участник от великотърновска област. 
Организатори на форума са Асоциацията на младите хепатогастроентеролози в България, Българското дружество по гастроентерология, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и МУ-София.Още сутринта в Катедрата по гастроентерология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ се проведоха работилници по гастроинтестинална ендоскопия, полипектомии, хемостази, капсулна ендоскопия и абдоминална ехография.
По програма бе организирана и сесия за кариерно развитие на младите гастроентеролози в „Майчин дом“.Младият учен и имунолог д-р Цветелина Великова от УБ „Лозенец“ разясни най-важните елементи при писането на научен абстракт и създаването на научен постер, което събуди огромен интерес сред участниците.
За първи път в историята на този форум беше изнесена лекция от международен гост – проф. Роджър Бътъруърд, който представи новостите в патофизиологията и лечението на чернодробната енцефалопатия.
Последва много интересна мултидисциплинарна среща, кръстена „Гастроентеролози и приятели“, по време на което млади лекари от допирни до гастроентерологията специалности представиха най-интересните допирни точки между техните области и храносмилателните заболявания.
По време на форума бяха организирани и сесии за заболявания на горен и долен гастроинтестинален тракт и в неделя със сесии за жлъчно-панкреасни и чернодробни болести.