Новини

Кардиологът д-р Ивайло Балакев оглави Трето вътрешно отделение

86-Кардиологът д-р Ивайло Балакев оглави наскоро Трето вътрешно отделение в МБАЛ “Свети Иван Рилски” в Горна Оряховица.  Д-р Балакев е завършил “Медицина” през 1995 година в МУ- Плевен. През 2010 г. специализира “Вътрешни болести”, а през 2017 година “Кардиология” в Плевен. От 2000 г. досега трудовият му опит е преминал като ординатор в Спешна помощ, като общопрактикуващ лекар, като ординатор в Междуобластния диспансер по онкологични заболявания, а от 2008 до 2018 г. работи в Отделението по кардиология (в интензивен и инвазивен сектор) в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново.

Във великотърновската болница д-р Балакев е придобил сериозен опит в областта на каридологията. В МБАЛ в Горна Оряховица той започва работа в края на март. Като доброволец участва и в един от екипите, които лекуваха пациенти с коронавирус. От 13 до 20 май лекува двама такива пациенти в Инфекциозно отделение и след отрицателна проба за вируса, изкара 14-дневната карантина вкъщи.

“За нас лекарите е важно да продължим да бъдем предпазливи и да подхождаме към всеки пациент като потенциално инфектиран с вируса”, коментира той. Мнението му е, че трябва да продължи спазването на социалната дистанция и да имаме манталитета на “северноевропейци и азиатци”, а не на южните европейски нации, които са по-темпераментни и общуват с повече физически контакт.

Понастоящем, Трето вътрешно отделение, което ръководи д-р Балакев, е с общо 26 легла, от които 18 кардиологични, останалите са в пулмологичния сектор и за палеативни грижи. Кардиолозите в отделението са четирима. Тук работят и д-р Гинка Маринова, д-р Йорданка Сгурева и младият специализант д-р Атанас Ковачев, “Вътрешни болести”, който специализира “Кардиология”.

От най- честите кардиологични заболявания в отделението са: ритъмно-проводни нарушения и декомпенсация на налична хронична сърдечна недостатъчност. Регистрират се и възпалителни състояния на перикарда след прекарани вирусни инфекции.  През април кардиологичните легла са били заети на 80%. Голяма част от пациентите в кардиологичния сектор са в напреднала възраст с множество заболявания, отчита още д-р Балакев. В пулмологичния сектор в момента е спокойно, тъй като по-малко са пациентите с белодробните заболявания, което е обичайно за този сезон.

При комплицирани сърдечно- съдови случаи, които налагат високотехнологична намеса или оперативни интервенции, пациентите се изпращат за консултаци и и диагностично уточняване в МОБАЛ във Велико Търново или в УМБАЛ- Плевен.

Трайна тенденция според медика е, болните да търсят специализирана помощ в късен етап.

“За 20-годишния ми опит се убеждавам, че специално в това направление медицинското обслужване стана по-качествено и ефективно за пациента. Подобрява се качеството на живот на пациентите със сърдечно- съдови заболявания и тяхната преживяемост. Особено след въвеждането на инвазивната кардиология. Капиталът на всеки един лекар са добре излекуваните пациенти. Имам много колеги, които лекуват със сърце и душа, и са посветени изцяло на нашата благородна професия”, е убеден д-р Балакев.