Новини

Прегледаха деца с нефрологични проблеми с цифровата ехографска система, дарена от “Българската Коледа”

22Десет малки пациенти, които са лекувани в Отделението по педиатрия в МБАЛ "Свети Иван Рилски" в Горна Оряховица, вече са прегледани с цифровата ехографска система, дарение от кампанията "Българската Коледа" на лечебното заведение.
 
Модерната апаратура заработи в началото на октомври в болницата и с нея досега са прегледани деца на възраст от 0 до 16 години. Освен за пациенти на болницата, с цифровата ехографската система ще се извършват и амбулаторни безплатни прегледи на деца по предварително изготвен график.
 
На 5 ноември педиатърът д-р Румяна Благоева извърши безплатни ехографски прегледи на деца с новата апаратура. От 13 до 15 часа бяха прегледани четири деца с нефрологични проблеми. По-малкият брой прегледани пациенти е заради разредения часово график при спазването на епидемиологичните правила . "Прегледахме деца с бъбречни проблеми, насочени от техните лични лекари за проследяване", коментира д-р Благоева.
 
Сред преминалите е имало дете с аномалия в единия бъбрек, друго, което се лекува от предхождаща инфекция на пикочните пътища, прекарало наскоро инфекция, със съмнение за цистит и др.
 
"През последните години при децата зачестяват нефрологичните заболявания като инфекциите на пикочните пътища", коментира д-р Благоева. По думите й диагностицирането им навреме е много важно, тъй като при много деца те рецидивират и са причина за хоспитализации и дългосрочни здравни последици като артериална хипертония, бъбречни ръбци (цикатрикси) и хронично бъбречно заболяване. Д-р Благоева допълва, че до седемгодишна възраст 8,4% от момичетата и 1,7% от момчетата са имали една или няколко инфекции на пикочните пътища. "Основното предизвикателство при лечението на дете с бъбречно заболяване е, да не позволим хронифициране на болестта и развитие на бъбречна недостатъчност".
 
Цифровата ехографска система е марка Еsaote и е произведена в Италия. Тя е на стойност 41 940 лева и е предназначена основно за нуждите на Отделението по педиатрия в МБАЛ. От болницата допълнително са закупили за ехографа и кардиологичен трансдюсер.
 
Предстои амбулаторните прегледи на деца с модерния апарат в болницата станат регулярни, но по предварително изготвен график в условия на епидемия.