Новини

1095 пациенти са преминали за деветмесечието през Второ вътрешно отделение

241095 пациенти са преминали от януари до 30 септември през трите сектора на Второ вътрешно отделение в МБАЛ - Горна Оряховица. В пулмологичния сектор са били хоспитализирани 553-ма, като най- много - 351, са били болните с пневмонии. В отделението са лекувани и болни с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), с астма, с бронхиектатична болест, а с хронична дихателна недостатъчност пациентите са били 110.
 
Пациентите с ендокринни заболявания, които са преминали през Второ вътрешно отделение, са били 308 за деветмесечието.
234 са били хоспитализираните в кардиологичния сектор, като най- голям брой - 168, са били с диагноза застойна сърдечна недостатъчност. Останалите болни са били с нестабилна стенокардия, с ритъмни сърдечни нарушения. От приетите със сърдечно-съдови заболявания, 57 са били лекувани в интензивния сектор за терапевтично болни, отчитат още от отделението.
 
"При много от пациентите с белодробни заболявания се регистрират постковидни изменения в дробовете при рентгенологичното изследване", коментира пулмологът д-р Иванчо Драганчев. По думите му, в момента има аденовирусни инфекции, нарастват случаите на ковид, очаква се и грипна вълна. "Нарастват случаите на ковид, но той протича много по-леко. Симптомите са хрема, кашлица, температура и болки в мускулите. Хоспитализация се налага само при хора с придружаващи заболявания, при които ковид може до доведе до усложнения", допълва той.
 
В момента в Отделението по инфекциозни болести, което се намира в отделно крило на болницата, има настанени 6-ма пациенти с коронавирус.