Новини

МБАЛ организира безплатни профилактични прегледи за установяване на сънна апнея на 11 и 12 юни

447479416 959983169254300 4662485492201457177 nМБАЛ „Свети Иван Рилски“ организира безплатни профилактични прегледи за установяване на сънна апнея на 11 и 12 юни т.г.
Прегледите ще се извършват в УНГ отделението, от 15:00 до 18:00 часа от д-р Стоян Стоянов, дм, началник на УНГ отделението.
 
По преценка на д-р Стоянов, ще бъдат извършени последващи холтерови изследвания на пациентите.
Кампанията се провежда в навечерието на Спасовден - професионален празник на хлебари, шофьори и строители. "Ориентирахме датите около този празник, за да насочим вниманието към професии, при които е често срещано лошото качество на съня, както например при шофьорите. При тях се увеличава риска от дремливо шофиране и респ. от катастрофи.", коментира д-р Стоянов.
Има проучвания, които показват ролята на умората и сънливостта в 20% от злополуките при шофиране. Сънливостта може да бъде причинена от лишаване от сън, продължително работно време, консумация на алкохол, работа на смени, ново бебе в семейството и нарушения на съня като обструктивна сънна апнея. Невниманието и дневната сънливост, дължащи се на сънна апнея или друго свързано с дишането разстройство на съня, е основен рисков фактор не само в трафика, но и в индустриални условия.
Д-р Стоянов изрежда признаците на сънливост по време на път: ако шофьорът не може да си спомни последните няколко километра, които е изминал, ако има блуждаещи или несвързани мисли, ако има проблеми с фокусирането или задържането на очите си отворени, ако има проблеми с поддържането на главата изправена, ако излезе от лентата, в която шофира или навлиза в шумната маркировка, ако постоянно се прозява.
"В тези случаи е много важно да се спре на безопасно място и да се паркира, като шофьорът подремне за 15 до 20 минути. Може да избере охраняем паркинг, зона за почивка и др. Той ще се събуди отпочинал и освежен и ще стигне безопасно до там, докъдето пътува", съветва д-р Стоянов и допълва, че е без значение дали сънливостта е причинена от лишаване от сън или от медицинско състояние, тя е рискова предпоставка за катастрофи.
Когато е навременна, профилактиката на сънна апнея може да предотврати доста тежки здравословни проблеми.
Често подценявана и оставяна нелекувана, сънната апнея е изключително сериозно заболяване, което може да доведе до големи усложнения. Заболяването може да причини или усложни състояния на сърдечна болест, хипертония, захарен диабет тип 2, функция на черния дроб и още много други пряко свързани странични състояния. Симптомите са хъркане, различно изразена дневна сънливост с чести заспивания през деня, събуждане сутрин сутрин с пресъхнала уста и гърло, изразени в различна степен паметови и поведенчески нарушения, увеличаване на теглото.
„На голяма част от диагностицираните със сънна апнея се назначава консервативно лечение. Те се оборудват със СРАР апарати, които ползват в домашни условия и които повлияват апноичните паузи, и всички произтичащи тежки последствия от заболяването“, пояснява д-р Стоянов.
????Желаещите да се прегледат, следва да се запишат на телефон 0878 746 480, регистратура на МБАЛ