Новини

93-ма пациенти от региона са се изследвали за остеопороза

6093-ма пациенти от Горна Оряховица, Велико Търново, Стражица, Лясковец, Елена, Златарица, Попово, Габрово и др. са изследвали костната си плътност със скенер в горнооряховската болница за периода 7 май -5 юни. От тях около една трета са с новооткрита остеопороза, информират от Отделението по образна диагностика. Те са били насочени за консултация с ендокринолог. Друга част от пациентите са с остеопороза, която е била открита в предходни години при профилактичните прегледи в болницата и са направили мониториращо изследване.
 
За поредна година в МБАЛ се провежда кампания за измерване на костната плътност на преференциални цени, която продължава три месеца - от началото на май до 31 юли. Въпреки повишението на цените на медицинските услуги и изследвания, пациентите плащат за тази услуга 40 лева.
Изследването на костната плътност със скенер е щадящо за пациента, тъй като облъчването върху него е много слабо и безболезнено, и дава много прецизни резултати.
Остеопорозата е метаболитно костно заболяване, характеризиращо се с ниска костна минерална плътност, повишена крехкост на костта и повишен риск от фрактури на различни кости. Заболяването се проявява с болки в гърба, фрактури на прешлени, фрактури на кости на предмишница и други кости, които се получават при минимални и нискоенергийни травми и падания.
Целта на изследването е превенция на остеопорозата след навременното й диагностициране и съответно назначаване на терапия от специалисти.
Желаещите следва да се запишат на телефон 0878 746 356, Николина Кирилова, старши рентгенов лаборант.