Новини

Д-р Илко Костурков премина елитно ендоскопско обучение във Военномедицинска академия

33Гастроентерологът д-р Илко Костурков и Елена Атанасова, медицинска сестра в ендоскопския кабинет на МБАЛ "Св. Иван Рилски" в Горна Оряховица, взеха участие в елитно ендоскопско обучение във Военномедицинска академия преди дни.
 
На 14 и 15 юни, заедно с близо 300 млади гастроентеролози от ВМА и няколко клиники в страната, те обмениха опит в ендоскопското училище Bulendo. Обучението включваше и предавания на живо – с ендоскопските процедури, които са най-модерните миниинвазивни оперативни интервенции в съвременната гастроентерология за диагностика и лечение (колоноскопии, гастроскопии, процедури на жлъчни пътища, на панкреас и т.н.), които се предаваха в реално време за аудиторията в конферентния център на ВМА. По време на двудневния форум участниците имаха възможност да задават своите въпроси към операторите в операционните зали.
Булендо е сертифициран от БЛС за продължаващо медицинско обучение. Училището е създадено преди 24 години от проф. Григор Мечков и след седемгодишно прекъсване бе възстановено.
"Идеята е да се покаже върха на възможностите в ендоскопията в България, за да си сверят часовника останалите специалисти в страната", коментира проф. Крум Кацаров, началник на Клиниката по гастроентерология във ВМА, която е водещ център в страната, създала най-добрите специалисти в областта.
По думите на проф. Кацаров, в цяла Европа се правят такива ендоскопски училища в големите медицински центрове в Рим, Брюксел, Париж: Но и във ВМА вече е налице традиция в организирането на такива обучения. "Направихме го за първи път през 2000 г. с проф. Мечков. Тенденцията в развитието ни от преди 7 години, когато беше последния такъв форум, днес е много окуражителна. През 2017 г. в училището работеше голям екип от европейски специалисти, а ние играехме „поддържаща роля” с предимно медици от ВМА. Докато сега имаме възможности да направим този формат само с български специалисти и центрове. Което е силно израстване за 7 години и е радващо като явление!", обобщи проф. Кацаров.
Началникът на Първо вътрешно отделение в МБАЛ д-р Илко Костурков бе единственият гастроентеролог от Северна България, който се включи във форума и единствен участник, който не е от университетска болница.
По време на тазигодишната юбилейна среща д-р Илко Костурков взе участие с две процедури с голяма и с много голяма степен на сложност. "На живо бе извършена ендоскопска субмукозна десекция на туморна формация в ректум, която е една от най-трудните процедури за отстраняване на тумори на дебелото черво. Пациентката понесе добре манипулацията и бе изписана на третия ден. Не беше необходимо да се извършват големи операции или инвадилизиране на пациента, сподели д-р Костурков след завръшането си от форума.
Представянето и организацията бяха на изключително високо ниво, оценено от корифеите в тази област за страната.